De klachten van 373 effectenbezitters en dertien rijven uit de hele wereld over de nationalisatie van de bank SNS Reaal zijn niet-ontvankelijk. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg donderdag.

De honderden aandelen- en obligatiehouders vinden dat zij de dupe zijn geworden van de overname van de bank door de Nederlandse overheid. De procedure zou te snel zijn gegaan. Maar volgens het hof in Straatsburg zijn de effectenbezitters niet oneerlijk benadeeld.

Volgens de regels hebben effectenbezitters het recht binnen tien dagen in beroep te gaan na een aankondiging van een nationalisatie. Zij klaagden dat zij pas kort voor afloop van die termijn belangrijke documenten konden bestuderen, zoals een verklaring van het ministerie van Financiën. Ook mochten zij niet alles inzien.

Interventiewet

Het hof stelt dat de beperkte toegang van de effectenbezitters tot financiële verslagen over de bank ,,noodzakelijk” was, gezien de zeer uitzonderlijk omstandigheden rond de nationalisatie. De Nederlandse staat zag zich in 2013 gedwongen SNS Reaal te redden omdat de bank anders dreigde om te vallen.

De overheid handelde op grond van de zogenoemde I. Daarmee mag een minister ingrijpen bij financiële instellingen die in grote problemen raken, als daarmee wordt voorkomen dat de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel in gevaar komt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl